Снимки, които разказват историята на  Салиха от Афганистан тръгват към

...
Снимки, които разказват историята на  Салиха от Афганистан тръгват към
Коментари Харесай

Историята на бежанката Салиха влиза в училищата

Снимки, които описват историята на  Салиха от Афганистан потеглят към Карлово. Те ще стигнат до учениците в  Карлово и Сопот  и ще покажат пътя на хората, които бягат от войната и  живота на самата Салиха  преди да дойде в Харманли. В лагера край южния град тя към този момент е  устроила  учебно заведение за бежанци и по този начин дава поддръжката си на хората,  които  търсят избавление от войната. С нея в лагера за бежанци в Харманли се срещната младежи от Карлово, те са членове на  Клуба по равнопоставеност на половете към Младежки информативен център. Иинциативата е по  проект " Влез ми в ситуацията ", който организация „ Младежки и цивилен начинания в Розовата котловина “ извършва с поддръжката на Българския фонд за дамите.

Целта на плана е младежите да опознаят живота  на бежанците, да чуят историите на дамите и децата  и  да споделят след това с другари и връстници наученото.

Младежите се срещнаха с жени-бежанки в центъра, от които научиха за сложния им път от Афганистан и Иран до България, за интеграционните провокации и проблеми на бежанците, само че и за мощният им дух, описа Цветина Захарлиева, началник на „ Младежки и цивилен начинания в Розовата котловина ”.

 В продължение на 36 години Салиха Наими е била учителка в Афганистан. През половината от трудовия си стаж тя била шеф на учебно заведение в Пакистан. Когато се открили в лагера в Харманли тя провела  училище  за децата в бежанския център, споделя Цветина Захарлиева. Семейството на Салиха било заможно, а тя и околните и са образовани хора. Но поради ужаса в Афганистан те  изоставили  дом, работа, близки. Салиха живее в лагера със брачна половинка си и едната  си щерка. Друга нейна  дъщеря е  в Германия, синът и е  в Холандия, а най-голямата и щерка, която е доктор е останала със фамилията си в Афганистан, с цел да продължи да извършва хуманната си специалност макар компликациите и ужаса в родната и страна, разакзва Цветина Захарлиева.

 Историите на Салиха и другите дами, с които младежите разговаряха следва да бъдат показани в галерия. Проявата  ще бъде  в  рамките на акция в  училищата в Карлово и Сопот. Целта е   младежите да изградят у себе си  толерантност и съпричастност към ориста  на бежанците.

В рамките на  проекта младежите направиха и изследване на настройките на жителите на Харманли  към бежанците там, където локалната общественост има най-пряк досег с тях. Обобщената анкета също ще бъде показана по време на акцията в учебните заведения в полемика с младежите, с цел да се насърчи и сериозното мислене на младежите.Младежите ще започват и  дарителска акция, откакто от срещата-разговор с дамите бежанки са открили от какво се нуждаят най-вече децата и дамите бежанци в Харманли.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР